Winogronowa ochrona siatkówki

30 maja 2014, 09:18

Dieta wzbogacona winogronami chroni strukturę i funkcje siatkówki.



Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?

12 stycznia 2015, 11:32

Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.


Nanoporowata złota gąbka do wykrywania DNA patogenów

7 września 2015, 10:21

Za pomocą przypominającego gąbkę nanoporowatego złota można wykrywać DNA patogenów wywołujących choroby ludzi, zwierząt i roślin.


Babeczki na zespół metaboliczny

16 czerwca 2016, 11:27

Muffiny przygotowane według nowej receptury amerykańskiego Departamentu Rolnictwa korzystnie (i bardzo szybko) wpływają na zdrowie osób z zespołem metabolicznym.


Białko kontra białka

2 stycznia 2017, 13:42

Czynnik transkrypcyjny Nrf2 przywraca prawidłowy poziom neurotoksycznych białek związanych z chorobą Parkinsona (ChP).


Organoidy pozwalają prześledzić wczesne etapy wielotorbielowatości nerek

2 października 2017, 15:56

Tworząc i manipulując mininerkami, organoidami z realistyczną mikroanatomią, naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtona mogą teraz śledzić wczesne etapy rozwoju wielotorbielowatości nerek (ang. polycystic kidney disease, PKD). Organoidy wyhodowano z ludzkich pluripotencjalnych komórek macierzystych.


W Szwecji piwo warzono już w epoce żelaza

21 czerwca 2018, 11:15

Archeolodzy z Uniwersytetu w Lund odkryli skarbonizowane kiełkowane ziarna zbóż, co sugeruje, że piwo było wytwarzane w regionie nordyckim już w epoce żelaza. Odkrycia w Uppåkrze w południowej Szwecji wskazują na produkcję na dużą skalę, być może na święta lub handel.


Wiadomo, jak postępujące sztywnienie mikrośrodowiska sprzyja rozwojowi raka piersi

13 lutego 2019, 12:20

Analizując reakcje komórek nabłonka gruczołu mlekowego na zmieniającą się sztywność hydrożelu, bioinżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli, że kilka szlaków współdziała ze sobą, sprzyjając przekształceniu komórek piersi w komórki rakowe.


Zdrowy niskokaloryczny zastępnik masła składa się głównie z wody

21 sierpnia 2019, 09:29

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella uzyskali niskokaloryczne smarowidło do chleba, które składa się głównie z wody. Amerykanie zaproponowali nowy proces emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego. W zamierzeniu całość miała przypominać masło, zawierając przy tym tylko 1/4 kalorii oryginału.


Bioluminescencyjny śluz wieloszczeta bazuje na samozasilającym się procesie

29 kwietnia 2020, 10:26

Przestraszone, wieloszczety Chaetopterus wytwarzają lepki śluz, który emituje długo utrzymujące się niebieskie światło. Najnowsze badania pokazały, jak wieloszczet uzyskuje i podtrzymuje świecenie. Wiele wskazuje na to, że to samozasilający się proces.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy